Ölbräserad viltgryta med skogssvamp.
Öl behöver man inte bara hälla i halsen utan man kan även hälla den i maten.
Har du inte tillgång till vilt eller någon skjutglad släkting på landet kan oxkött användas.
(2 pers)
4-500 gram av älg, hjort eller rådjur skuret i tärningar (högrev av oxe funkar också)
1 flaska porter eller annat mörkt öl
2-3 msk tomatpuré
lite köttfond på flaska (om du inte orkar göra egen vill säga)
rosmarin & timjan
4-5 krossade enbär
1 hackad gul lök
2-3 morötter, skivade
salt & grovmalen svartpeppar
Smör eller annat fett
200 g blandsvamp eller/och kantareller (i värsta fall champinjoner)
Ev. lite maizena att reda av med
(1-2 tsk socker)
Arbetsordning:
Bryn köttet lite lätt i en gryta, helst i smör.
Hutta i löken så att den också får lite färg. Häll i pilsner, fond, tomatpuré och kryddorna.
Koktiden är beroende av köttets beskaffenhet (ca. 45 min- 1 timme).
Kolla om vätska behövs tillsättas under tiden som köttet sjuder.
När det börjar bli tuggbart och är i princip färdigt för att serveras är det dags att tillsätta den
färska svampen som har brynts i smör tillsammans med lite hackad lök.
Smaka av med salt & peppar och eventuellt lite mer fond.
Som tillbehör kan kokt pressad mandelpotatis vara gott tillsammans med
små broccolibuketter frästa med finskuren bacon.
Rött vin med jakttema är For the Finest Nose Bobal som passar till det mesta.
Med reservation för att överkörda djur som t.ex. grävling inte är lämpligt att använda.

Bon Appetit!

Ego "chef de cuisine" Boy