Ölbräserad viltgryta med skogssvamp. |
||
Öl behöver man inte bara hälla i halsen utan man kan även hälla den i maten. |
||
Har du inte tillgång till vilt eller någon skjutglad släkting på landet kan oxkött användas. |
||
(2 pers) |
||
4-500 gram av älg, hjort eller rådjur skuret i tärningar (högrev av oxe funkar också) |
||
1 flaska porter eller annat mörkt öl |
||
2-3 msk tomatpuré |
||
lite köttfond på flaska (om du inte orkar göra egen vill säga) |
||
rosmarin & timjan |
||
4-5 krossade enbär |
||
1 hackad gul lök |
||
2-3 morötter, skivade |
||
salt & grovmalen svartpeppar |
||
Smör eller annat fett |
||
200 g blandsvamp eller/och kantareller (i värsta fall champinjoner) |
||
Ev. lite maizena att reda av med |
||
(1-2 tsk socker) |
||
Arbetsordning: |
||
Bryn köttet lite lätt i en gryta, helst i smör. |
||
Hutta i löken så att den också får lite färg. Häll i pilsner, fond, tomatpuré och kryddorna. |
||
Koktiden är beroende av köttets beskaffenhet (ca. 45 min- 1 timme). |
||
Kolla om vätska behövs tillsättas under tiden som köttet sjuder. |
||
När det börjar bli tuggbart och är i princip färdigt för att serveras är det dags att tillsätta den |
||
färska svampen som har brynts i smör tillsammans med lite hackad lök. |
||
Smaka av med salt & peppar och eventuellt lite mer fond. |
||
Som tillbehör kan kokt pressad mandelpotatis vara gott tillsammans med |
||
små broccolibuketter frästa med finskuren bacon. |
||
Rött vin med jakttema är For the Finest Nose Bobal som passar till det mesta. |
||
Med reservation för att överkörda djur som t.ex. grävling inte är lämpligt att använda. |
||
Bon Appetit! |
||
Ego "chef de cuisine" Boy |